• TandartsenpraktijkLiem-2
  • TandartsenpraktijkLiem-1
  • TandartsenpraktijkLiem-3

Welkom bij Tandartsenpraktijk Liem

Wij zijn een tandartsenpraktijk in Amstelveen waar persoonlijke aandacht en kwaliteit van groot belang is.

Samen zorgen wij voor een goede mondgezondheid. Persoonlijke aandacht, preventie en hoogwaardige tandheelkunde zijn dan ook de kenmerken van onze praktijk.

Ook bieden wij extra aandacht voor kinderen en angstpatiënten. Ons enthousiaste team van tandartsen en assistentes staat voor u klaar, om u in een ontspannen sfeer te behandelen.

 

Ons team

Patricia Liem
Mw. H.L.P. Liem

Tandarts

Profiel vrouw
Mw. L.Tjoa-Khoe

Tandarts

José van Kooten
José van Kooten

Assistente

Vida Naghdalizadeh
Vida Naghdalizadeh

Assistente

Profiel vrouw
Tirsa Quartel

Assistente

Behandelingen

Halfjaarlijkse controle

Vaak gaat u twee keer per jaar naar de tandarts voor een periodieke controle. Gedurende deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes, de conditie van uw tandvlees, de randaansluiting van vullingen, de aanwezigheid van tandsteen en mogelijke aanwezige ontstekingen.

Daarnaast kan het voorkomen dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen observeren. Mocht tijdens de controle gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen. Om zo grotere problemen in de toekomst te voorkomen en om zo uw gebit in een goede staat te houden.

Implantaten

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Wanneer worden implantaten toegepast?

  • Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek.
  • Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
  • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op  implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal.

Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor.

Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan.

Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Pijn na een wortelkanaalbehandeling

Een tand/kies wordt vaak eerst geopend. Dit houdt in dat de gehele zenuw er vaak grotendeels wordt uitgenomen en wordt opgevuld met een soort “medicijn”. Dit medicijn is vaak een antibacterieel middel, dat de tand/kies als het ware tot rust dient te brengen.

Het is normaal dat de tand/kies na de behandeling twee tot drie weken gevoelig blijft, maar dit hoeft niet persé.

Houden de klachten aan dan is het raadzaam uw tandarts nogmaals te bezoeken.

Na voltooiing van de wortelkanaalbehandeling is het vaak ook normaal dat er enige vorm van gevoeligheid dan wel pijn aanwezig is. Deze gevoeligheid en/of pijn kan enkele dagen tot twee weken aanhouden. Als enige vorm van pijnmedicatie niet werkt tegen de pijn, is het ook raadzaam de tand/kies te laten beoordelen door een tandarts.

Kroon

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.
Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

 

Brug

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.
Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een brug?
Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Kinderen

Vanaf het moment dat uw kind de leeftijd van 2-3 jaar heeft bereikt, is het melkgebit van uw kind volledig doorgebroken. In deze periode is het raadzaam om uw kind mee te nemen naar uw eigen periodieke controle. Op deze manier kan uw kind alvast wennen aan een andere ruimte en aan de tandarts. 

Er hoeft op dat moment niets te gebeuren. Waar het om gaat is dat uw kind vertrouwd raakt met zowel de omgeving als met de personen.

Eventueel kunnen er al tanden worden geteld bij mama of papa op schoot.

Het is belangrijk om uw kind niet al te veel te vertellen over wat u bij de tandarts gaat doen. Deze informatie zou uw kind angstig kunnen maken. 

Wanneer kinderen reeds kunnen tellen, zou u uw kind wel kunnen vertellen dat de tandarts misschien de tandjes gaat tellen. U kunt dit van te voren met uw kind reeds thuis oefenen voor de spiegel tijdens het poetsen van de tanden.

Vulling

Wanneer uw tandarts een gaatje heeft geconstateerd, is het zeer belangrijk dat de tand behandeld wordt. Een gaatje dat onbehandeld blijft zal op een gegeven moment pijn gaan veroorzaken. Hoe ontstaat nu een gaatje of ook wel “caviteit” genoemd. Een caviteit ontstaat doordat de bacteriën in uw mond en met name de S. Mutans bacterie zuren produceren. Het zijn deze zuren die tanden en kiezen aantasten. Tandartsen adviseren dan ook om uw tanden goed te poetsen, maar ook tussen de tanden goed te reinigen met een tandenstoker of door gebruik van tandzijde.

De aantasting van een tand of kies begint met een witte doffe plek (laesie) op het glazuur. In loop der tijd verandert deze kleur. Wanneer dit proces zich verder ontwikkelt, wordt het glazuur verder afgebroken en komt het proces in het tandbeen(dentine) terecht. Hebt u de verdenking op een “gaatje” laat dit dan altijd door uw tandarts controleren om zo ook duurdere behandelingen te voorkomen.

Wanneer (u denkt dat) er een witte of witachtige vulling in de tand/kies zit, kan het vaak voorkomen dat een tand/kies een aantal weken gevoelig zal blijven.

U voelt de tand/kies als het ware “zitten”. Vaak gaat dit vanzelf over. Maakt u zich echter zorgen en blijft de pijn aanhouden, neem dan contact op met uw tandarts.

Als enige vorm van pijnmedicatie niet werkt tegen de pijn, is het raadzaam de tand/kies te laten beoordelen door een tandarts.

Sealen

Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen.

De tandarts of mondhygiënist sealt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.

Sealen. Waarom?

Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn.

De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.